Ιστορία

kat1Η κατοχή αποτελεί μια από τις πιο συγκλονιστικές περιόδους της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Ο λαός μας, εξαντλημένος από την πολεμική εποποιία του 1940, υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει πολλαπλές περιπέτειες και κακουχίες: την εισβολή των κατακτητών, το πρόβλημα της επιβίωσης, την οδυνηρή περιπέτεια της πείνας, εκτελέσεις, βασανιστήρια και καταστροφές.

τουρκοκρατια 1Όταν τα Καλάβρυτα θα βρεθούν και πάλι υπό την τουρκική κυριαρχία (1715), δεν θα αφαιρεθεί κανένα από τα προνόμια που τους είχαν παραχωρηθεί. Μάλιστα στα χρόνια αυτά μαρτυρείτε η λειτουργία σχολείων στα Καλάβρυτα, στον Άγιο Παύλο, στη Δάφνη, στην Κέρτεζη, στην Κερπινή και στην Αροανία.

Φραγκοκρατία 1Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας η επαρχία των Καλαβρύτων αποτελούσε τη μικρότερη διοικητική και φορολογική ενότητα του θέματος Πελοποννήσου.

Η επαρχία των Καλαβρύτων και ειδικότερα η περιοχή του Χελμού έχουν συνδεθεί με πλήθος μύθων γεγονός που πιστοποιεί την κατοίκηση της περιοχής από πολύ νωρίς. Πρώτος μυθικός βασιλιάς θεωρείται ο αυτόχθων Πελασγός, ο οποίος δίδαξε στους κατοίκους της περιοχής, που ως τότε έτρωγαν ρίζες και χλόη, την τροφή από βαλάνους δρυός (εξ ου και οι αναφορές στους «Αρκάδες Αζάνες βαλανοφάγους»).
Στην αρχαιότητα, το μεγαλύτερο μέρος του Καλλικρατικού Δήμου Καλαβρύτων (πρώην επαρχία Καλαβρύτων) δεν ανήκε στην Αχαΐα, αλλά αποτελούσε τη Βόρεια Αρκαδία, που αποκαλούνταν ιδιαίτερα Αζανία, από το όνομα του Αζάνα, γιου του Αρκάδα, απόγονου του πρώτου βασιλιά της Αρκαδίας Πελασγού, από τον οποίο και είχε ονομαστεί η Αρκαδία αρχικά Πελασγία.